Bookmakerii și pariorii de bună credință sunt victimele celor care manevrează rezultatele evenimentelor sportive pentru a câștiga bani din pariuri. Există așa numita mafie a pariurilor, care, asemenea mafiei italiene „clasice”, nu este o singură organizație, ci e formată din sute de „familii”, grupuri infracționale care au ca „obiect” de activitate coruperea sportivilor.

Vorbim despre o industrie care depășește un miliard de euro pe an, o industrie extrem de bine pusă la punct, cu mii de rotițe care se sincronizează perfect. Imediat cum a fost stabilit un aranjament, sunt plasate simultan mai multe pariuri la agenții offline și online din diferite zone ale globului.

Oferte echipament JomaOferte Joma

Adevărații profesioniști știu cum să procedeze ca să nu bată la ochi. Oamenii lor nu pariază mai mult de 1000 de dolari la o agenție. Pentru România este o sumă uriașă, însă în alte țări este o miză des întâlnită.

În ligile inferioare din România este dezastru

Acest flagel al manipulării rezultatelor meciurilor afectează în primul rând fotbalul. Nu a fost ocolit niciun campionat până acum. În Italia s-a lăsat cu retrogradări de echipe, iar mulți fotbaliști, cunoscuți sau nu, au fost suspendați sau au intrat chiar la pușcărie.

Procurorii germani au instrumentat dosare cu mii de pagini despre blaturi atât din ligile inferioare, cât și din Bundesliga. Nu face excepție nici Spania, iar de România ce să mai vorbim? Agenți de jucători precum Ana Maria Prodan recunosc cu seninătate că fotbaliștii din ligile inferioare trântesc meciuri ca să aibă ce pune pe masă. Liga 2 este în ofertele unor operatoril de top din țara noastră, precum Betano, Unibet sau Winmasters.

Sub protecția anonimatului, un angajat al unei case de pariuri cu conexiuni în lumea fotbalului își exprima bănuiala că în jur de 80% din sportivii din eșalonul secund joacă la pariuri. Uneori, pariază chiar pe meciurile în care sunt implicați.

Și atunci, cum să te miri că Dacia Unirea Brăila vs Chindia Târgoviște se termină 5-2, după ce oaspeții au condus cu 2-0? Nu spun că a fost blat, pentru că nu am probe, dar spun că a fost un rezultat dubios, pentru că Brăila era în subsolul clasamentului, iar Chindia pe locurile fruntașe. Acest rezultat i-a atras atenția și antrenorului Ionuț Popa, care observa ironic că „unii s-au trezit și au început să joace fotbal”.

În tenis există „sezonul meciurilor trucate”

Al doilea sport afectat de mafia pariurilor este tenisul. În „sportul alb” se înregistrează multe surprize. În turneele fără miză, jucători de top pierd fără drept de apel în fața unor necunoscuți. Acestea sunt evenimente vizibile, dar casele de pariuri online au în ofertă și competiții de nivel scăzut.

Aranjamentele din astfel de competiții au pornit un „tsunami” în tenis, în această primăvară. O anchetă instrumentată de BBC a scos la iveală că există un adevărat sezon al meciurilor trucate, care se întinde din octombrie până la sfârșitul anului. În această perioadă, sunt trucate și câte trei meciuri pe zi! Potrivit rezultatelor date publicității pe bbc.com, 83% din aceste meciurile care au născut suspiciuni în perioada 2009-2017 s-au jucat în circuitul masculin.

Din 3200 de sportivi intervievați, 464 au declarat că au fost abordați direct de indivizi care le-au propus să trucheze rezultate. „Numai 250 de sportive și 350 de sportivi câștigă suficienți bani din tenis încât să își permită să plătească un antrenor. Cu toate acestea, sunt înregistrați 15000 de jucători și jucătoare de tenis. Majoritatea sportivilor au surse de finanțare dubioase”, a declarat Adam Lewis, cel care a condus colectivul care a făcut ancheta.

Meciuri aranjate la volei

Și alte sporturi „listate” la pariuri sunt afectate de acest fenomen, dar într-o proporție mai restrânsă.

Iată o conversație de pe Facebook, care sugerează că se fac aranjamente până și pe volei. După freamătul mediatic general de calificarea echipei Alba Blaj în finala Ligii Campionilor la volei feminin, jurnalistul sportiv Narcis Drejan a scris pe Facebook: „Încerc să-nțeleg de ce românul n-a devenit specialist în volei! O fi prea greu regulamentul pentru IQ-ul scăzut al poporului? Aaaaa, nu se joacă la pariuri! Forza Alba Blaj!”. Un prieten din listă i-a răspuns prompt: „Narcis, o să-ți povestesc în privat o întâmplare de acum câțiva ani de la un turneu de promovare în A1. Abia în ultima zi s-au prins casele de pariuri că toate meciurile din primele două zile fuseseră aranjate”.

Concluzia? Pariați doar ce vă permiteți să pierdeți. Oricât de logic ar fi un rezultat, își pot băga coada niște băieți deștepți și de aici rezultă o surpriză care vă poate falimenta, dacă nu respectați managementul banilor.

Oferte Joma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.