România este una dintre țările europene cu cea mai mare dezvoltare digitală în ultimii ani. Drept dovadă stă și lansarea recentă a primului canal de televiziune la calitate Ultra HD.

Digi 4K a început să emită la sfârșitul lunii noiembrie și, până la data de 31 ianuarie 2019, va putea fi urmărit gratuit de abonații RDS, fiind în perioada de probe. De respectiva dată, recepționarea lui se va face contra sumei de 5 lei pe lună, care nu pare a fi una exagerată.

Oferte echipament JomaOferte Joma

Principalele avantaje ale unei rezoluții 4K

Principalele avantaje ale unei rezoluții 4K sunt o imagine mult mai clară și mai apropiată de cea din realitate, fapt care se resimte la nivelul culorilor vii și detaliilor din imagini. Un televizor cu rezoluție 4K are de 4 ori mai mulți pixeli (8 milioane) decât un televizor Full HD (2 milioane). Cine are un televizor Ultra HD vede un meci ca și cum ar fi în tribună, iar Digi 4K transmite partide din campionatele spaniol, francez, german, precum și din Liga Campionilor și din Europa League. Cu siguranță că se va vorbi despre această revoluție în domeniul televiziunii și pe forumul PariuriX, acolo unde nu se vorbește numai despre pariuri, ci despre tot ce este legat de sport.

Va fi transmis și noul sezon de Formula 1 (de exemplu, Marele Premiu al Australiei și Marele Premiu al Bahrainului, pe 17 și 31 martie), dar Digi 4K nu este un canal dedicat numai iubitorilor de sport. Grila include și alte genuri de programe: hobby, viața în sălbăticie. Pentru a putea beneficia de imagini la cea mai înaltă calitate posibilă în România, este nevoie ca televizorul cu rezoluție Ultra HD să de Digi Smart Cam. Canalul poate fi găsit foarte simplu, prin rescanare.

„Ne-am aliniat unui trend care este mai mult decât evident în toată industria. Calitatea programelor tinde să crească. Dacă ne uităm în jurul nostru, și în Serbia s-a lansat un canal 4K”, au declarat reprezentanții companiei care a lansat televiziunea. Perioada de probă este foarte importantă. Dacă se va sesiza o cerere mare pentru astfel de conținut atunci Digi va investi mai mult în achiziționarea conținutului filmat la o asemenea rezoluție. Altfel, proiectul poate fi pus în stand-by. Principalul argument în sprijinul celei de-a doua ipoteze este numărul mic de români care dețin televizoare compatibile cu o asemenea transmisie.

Principalele provocări pentru o astfel de televiziune

Am făcut un studiu de piață și am văzut că un televizor UHD 4K produs de un brand cunoscut, cu diagonala de 139 de centimetri, costă 2.400 de lei, preț redus de la 3.200 de lei. Am găsit și un televizor UHD 4K, cu diagonala de 123 de centimetri, la 2.100 de lei, preț redus de la 4.000 de lei. Perioada sărbătorilor este cea mai potrivită pentru achiziționarea acestor televizoare, pe lângă Black Friday.

Un alt impediment, în opinia celor de la playtech.ro, este lipsa conținutului dedicat: „Nu există foarte mult conținut 4K pe piață, iar cel care există este scump. De exemplu, grupul ar fi investit 220.000 de euro în zona tehnică. Asta în timp ce cheltuielile pentru conținut au ajuns la 230.000. În 2019, aceste cheltuieli cu conținut ar ajunge la 1,3 milioane de euro”.

În timp ce în România lansarea unei televiziuni 4K este văzută ca un act de mare curaj, în Japonia există deja primul post TV 8K din lume, care emite 12 ore pe zi. Japonezii își pun aceleași probleme, dar la un alt nivel: Oare există suficiente televizoare 8k pentru ca postul să fie rentabil? Oare unde pot găsi mai mult conținut la rezoluție 8k?

Oferte Joma

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.